Elegant boende med fantastiskt läge på höjden med utsikt mot Vänern!

Elegant boende med fantastiskt läge på höjden med utsikt mot Vänern!
Gums gård 1, Blomberg/Kinnekulle
8 985 000 kr

Praktfull forntida kungsgård med mycket gamla anor och vacker mangårdsbyggnad. Omsorgsfullt och smakfullt renoverad med bevarade äldre detaljer och fina påkostade materialval i harmoniska färger. Klassisk planlösning med rum i fil och ett helt nyinrett övre plan. Tillbyggda entréer med platsbyggda garderober. Läckra helkaklade badrum. Totalareal om ca 4,8 hektar, flera ekonomibyggnader, däribland ett stall med tre boxar. Välgjord och bra placerad paddock om 25*60 meter med belysning. Kommunalt vatten och avlopp.

Boendeform: Villa
Ägandeform: Friköpt - Gård
Tomtarea: 48020 kvm
Övrig mark: 1 ha
Betesmark: 4 ha
Biarea: 100 kvm
Boarea: 240 kvm
Byggår: 1899
Antal rum: 6 rum och kök
Lena Broberg
Fastighetsmäklare
Annie Svensson
Fastighetsmäklare

FASTIGHET

Kommun Götene
Församling Källby
Ägandeform/typ Friköpt - Gård
Beteckning GUM 2:9
Area
Tomtarea: 48020 kvm
Övrig mark: 1 ha
Betesmark: 4 ha
Biarea: 100 kvm
Boarea: 240 kvm
Pris 8 985 000 kr utgångspris
kr

Taxeringsinformation

Taxeringskod 120
 • Värdeår 1929, Taxeringsår 2020
  Byggnad 1 616 000 kr
  Tomt 338 000 kr
  Betesmark 126 000 kr
  Ekonomibyggnad 209 000 kr
  Totalt taxeringsvärde 1 954 000 kr
  Bef. pantbrev 6 120 000 kr

DRIFTKOSTNAD

 • El: 40 000 kr/år
 • Vatten/Avlopp: 5 000 kr/år
 • Renhållning: 3 200 kr/år
 • Försäkring: 11 000 kr/år

Tillkommer

Fastighetsskatt 8 874 kr/år

BYGGNAD

 • Byggnadstyp: 1 1/2 plansvilla med förhöjt väggliv o källare
 • Uppvärmning: Luft/vattenvärmepump
 • Ventilation: Självdrag
 • Fasad: Trä
 • Tak: Lertegel
 • Bjälklag: Trä
 • Stomme: Timmer
 • Grundmur: Natursten
 • Vatten/avlopp Kommunalt VA via förening
 • Grundläggning: Källare och krypgrund
 • Energiklass:   C
 • Energiprestanda: 90 kWh/m²/år

Servitut, etc

 • 1661-52 - 1 - Ledningsratt starkström - 1980-11-20
 • 1471-502 - 1 - Officialservitut vattentäkt - 2010-04-09
Interiör

Ljuvlig fastighet där mycket tid och omsorgsfull renovering lagts både exteriört och interiört. Drömmen för den som vill ha hästgård men också om man vill bo representativt och lantligt! En vacker gård där den vita mangårdsbyggnaden inhägnas av ståtliga träd i den lantliga miljön. Fastighetens läge på höjden ger härlig utsikt mot landskapet och Vänern!

Välkommen in!

Här slås du av de fina detaljerna och den exklusiva känslan i det så snyggt och omsorgsfullt renoverade huset där inget lämnats åt slumpen. Harmoniska färger och detaljer i interiören som har en röd tråd genom hela huset. Stort ljust kök med högkvalitativa maskiner i anslutning till matsal och salong i fil samt utgång till stort altandäck i soligt läge. Läckra helkaklade badrum på varje bostadsplan. Nuvarande ägare har byggt till två entréer samt inrett övre plan med tre sovrum, allrum, helkaklat badrum samt förberett en del för tvättstuga. Ett representativt och exklusivt boende som bjuder in till sociala och familjära tillställningar. 

Entréplan:

 • Entré med klinkergolv i grått. Platsbyggda garderober i passande stil.
 • Inre hall med grangolv i original, slipat och vittonat. Ljusa väggar och platsbyggda spegelpaneler. 
 • Kök med grangolv i original, slipat och vittonat. Inredning från Marbodal plusserie, modell Lindö i harmoniskt ljusgrå färg och mässingsdetaljer. Bänskivor i Carreramarmor. Fantastisk vy från köksfönstret mot Vänern. Här finns: spishäll, ugn, fläktkåpa, mikrovågsugn, integrerad kyl, frys och diskmaskin. Samtliga Siemensmaskiner från -18.
 • Matsal med fiskbensparkett i ek som liksom golven ovan är slipad och vittonad. Ett mycket vackert rum med breda golvlister, stuckatur och tapeter från Ralph Lauren. Kakelugn för närvarande ej i bruk.
 • Bibliotek/salong med golv av massiva granplankor och vattenburen golvvärme. Bokhyllor och spegelpaneler är platsbyggda. Rummet har använts till sovrum.
 • Badrum med klinkergolv och kaklade väggar. Vattenburen golvvärme. Här finns: tvättkommod med Carreramarmorskiva från Qvesarum, dusch, wc och mässingsdetaljer.
 • Tvättstuga med klinkergolv och väggar i pärlspont. Vattenburen golvvärme. Inredning från Marbodal plusserie, modell Lindö med mässingsdetaljer. Stor tvättbänk med porslinsho och fönster ovan denna. Bänkskiva i ek. Här finns: tvättmaskin Bosch och torktumlare Bosch, båda från -18. Här finns ytterligare ny tillbyggd entré.

 

Övre plan: inrett 2019-20.

 • Allrum med ekgolv och utgång till balkong. Ny balkong med handsmitt räcke. 
 • Sovrum med ekgolv. Fin vy mot landskapet.
 • Sovrum med ekgolv. Fin vy mot landskapet.
 • Klädkammare.
 • Badrum med marockanskt kakelmönstrat golv och helkaklade väggar. Här finns: tvättställ med stenskiva, wc och badkar. Förvaringsskåp. Spotlights i tak.
 • Förberett för tvättstuga. Klinkergolv och helkaklade väggar.
 • Masterbedroom med ekgolv. Platsbyggd inredning. Här finns luft-luftvärmepump som används för aircondition.

 

Källarplan:

 • Tre källarrum med grått klinkergolv-21.  Utgång till trädgård. 
Övrigt byggnad

-Övre plan helt nyinredd-19-20. Här finns tre sovrum, vardagsrum, badrum och förberett för tvättstuga. Ny trappa till övre plan. Källarplanet är också omgjort med t ex nya golv i kalksten.

-Vattenburen golvvärme i duschrum, tvättstuga, salong/bibliotek på entréplanet, radiatorer i övriga rum. På övre plan är det vattenburen golvvärme.

-Nätverksuttag i flera rum.

-Ledspottar i fönstersmygar.

-Samtliga ytterväggar på entréplanet är tilläggsisolerade med 45 mm träfiberisolering.

-Lertegeltak, papp och läkt samt plåt bytt-18.

-Mestadels ny el. Nytt huvudsäkringsskåp på fasad. Nytt kopplingsskåp med jordfelsbrytare i källare. Astrour för styrning av ytterbelysning. Plejd på all belysning inne och ute. Förberett med slang för belysning i trädgården, trappan samt muren.

-Nya stammar för VA från kök/bad/tvätt ner till källare.

-Två nybyggda entréer vid huset med vattenburen golvvärme. Huvudentréns trappa är i grå kalksten från Kinnekulle.

-Trädgård uppbyggd med stödmur "Stoneterra" och trappa ner mot ridbanan. Ståtliga träd inramar gårdsbilden. Hage vid stalldel.

Övriga byggnader

Stall med tre rejäla boxar med fullhöjd och sadelkammare. Trä/betongstensfasad, putsade väggar och plåttak. Nytt betonggolv i stalldelen. Sadelkammaren är isolerad och har ekparkettgolv samt pärlspontbeklädda/putsade väggar. Oljefylld elradiator. Separat varmvattenberedare finns. Nytt elskåp med jordfelsbrytare och nytt kablage i stallet samt vidare till garagebyggnad och äldre stall. Byggnadsyta enligt Fastighetsregistret: 100 kvm. Stallet är ihopbyggt i vinkel med ett garage. I garagedelen är det grusgolv och i dörren bredvid är det ett äldre betonggolv.

Uthus, "gamla stallet" som har används till förvaring av hö. Träfasad och tak med lertegel. Byggnadsyta enligt fastighetsregistret: 70 kvm.

Ladugård med träfasad och eternittak. Djurstall och logdel. Ladugården användes tidigare till mjölkkor, långbåsen och foderbordet är kvar, mjölkledningarna nedtagna. Byggnadsyta enligt fastighetsregistret: 400 kvm.

Paddock på 25x60 meter. Dränerad med 2% fall för vattenavrinning. Staket och 6x200 W LED belysning. El via nytt säkringsskåp med jordfelsbrytare på ladugård. 

 

Historia om Gum

Bengt Wadbring skriver på sin hemsida:

http://www.wadbring.com/historia/sidor/gum.htm

Om Gums kungsgård finns många sägner. "Sägenomspunna Gum låg strategiskt beläget på Kinnekulles södra sluttning, strax väster om Husaby borg och Husaby kyrka i det urgamla Väbo härad där troligen Gum var dess huvudort. Att det på Gum en gång stått ett stort stenhus tillsammans med eller ihopbyggt med en kastal, ett torn, kan med stor sannolikhet antagas. I upplysningar nedskrivna på 1700- och 1800-talen kan man läsa att kastalen haft dryga metern tjocka murar av huggen sandsten och varit tolv meter i fyrkant, lämningar som delvis syns än idag.

Och innan stenhuset, vad fanns här då? Kanske att kung Olof Skötkonung hade sin boning här på Gum- REX AN COL - kung på kullen... Nere i väster ligger Gumsviken med hamnen Almaren som var en föregångare till Blomberg, med skeppsvrak från 1300-talet.

Vid de mindre undersökningar som utförts på Gum har man funnit skärvor av keramik från 1000- till 1300-talen. Under 1100- och 1200-talen var Gum åtminstone delvis i Sverkerättens ägo. Men även en kakelugn har påträffats, daterad till 800-talet!"

Läs gärna mer om Gum genom att kopiera länken ovan till din webbläsare.

Pantbrev och lagfart

Pantbrev finns uttagna, fyra stycken om totalt: 6 120 000 kr.

För att ta ut fler pantbrev tillkommer en kostnad på 2% av pantbrevsbeloppet plus administrationsavgift. Lagfart betalas av köparen, 1,5 % av köpeskillingen plus administrationsavgift. 

Servitut

Ledningsrätt starkström, Last
1661-52 - 1, 1980-11-20

Officialservitut vattentäkt, Last
1471-502 - 1, 2010-04-09

Taxeringsuppgifter

BEBYGGD LANTBRUKSENHET. (120)
Byggnad, totalt värde: 1 616 000 kr (varav ekonomibyggnader 209 000 kr).
Mark, totalt värde: 338 000 kr (varav betesmark 126 000 kr).
Summavärde: 1 954 000 kr

Taxeringsår: 2020
Byggår: 1899
Värdeår: 1929

Ekonomibyggnadskategorierer:
(11) Djurstall, maskinhall mm, värdeår före 1980 ekonomibyggnader (60)
(11) Djurstall, maskinhall mm, värdeår före 1980 ekonomibyggnader (60)
(11) Djurstall, maskinhall mm, värdeår före 1980 ekonomibyggnader (60)

Fornlämning

Fornlämning
Akt: L1962:5430
Registrerat: 2006-10-22

Naturvårdsbestämmelser

Naturreservat
Akt: 1661-P12
Beslutsdatum: 1982-09-13
Senaste ändring: 2021-03-31

Viktigt att tänka på!

Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Köparen får komplett budgivningslista, med samtliga budgivares namn, telefonnummer samt lagda bud. Säljaren har fri prövningsrätt, vilket innebär att säljaren kan bestämma till vem de säljer till och till vilket pris. Innan köpekontraktet är undertecknat av parterna har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Om arean är av väsentlig betydelse uppmanas spekulanten att kontrollmäta denna. Tänk på att driftskostnaden skiljer från olika livsstilar och därmed förbrukning. Se det därför som en ungefärlig siffra och ta med oväntade utgifter i beräkningen. Önskas personlig boendekostnadskalkyl, kontakta ansvarig fastighetsmäklare. Vi påminner även om köparens undersökningsplikt vid köp av bostaden.

Broberg Mäkleri AB behandlar personuppgifter enligt de regler, som följer GDPR, mer info på vår hemsida.

KARTA