Möjlighet att förvärva unik kulturhistoria i Tun!
Byggnaden uppfördes 1913-14 och och är fördelade över tre plan, på tillhörande mark på drygt 1500 kvm. Det unika med kvarnen, som varit igång oavbrutet i 110 år, är att nästintill allt är i ursprungligt skick. Tillhörande garagebyggnad, hönshus och vidbyggd utsädesanläggning med lagringsfickor och tippgrop. Fastigheten har hörnläge med vidsträckt vy över natur och beteshagar i sydöst.
Byggmästare var Gottfrid Ljungberg. Han byggde kvarnen till sonen Oskar. Bygget finansierades av tre delägare och dessa var handlaren Karl Gustav Hellqvist, änkefru Hilma Carlsson, båda från Tun, och lantbrukare Nils August Lundgren, Karaby. År 1980 köpte Tommy Johansson kvarnen av Åke Skallström. Tommy är alltså den tredje ägaren under en hundraårsperiod. Nu har vi nöjet att presentera den anrika fastigheten till försäljning.
Är du du den fjärde generationens mjölnare i Tun?
Varmt välkomna att anmäla intresse!
- Adress Kvarnvägen 9
- Område Tun
- Bostadstyp Övrigt
- Tomtareal 1 542 kvm
- Pris 850 000 kr
Alla bilder
Planritning
Interiör kvarn
Kvarnen:
- 1:a plan: Entré från lastkaj. Här paketeras det färdiga mjölet i påsar. Utsädesrens från 1958. Spets- och skalmaskin. Trappa i original upp till andra våning.
- 2:a plan: "Maskinparken" och mjölkammaren. Valsstol insatt 1929 som används för malning. Den gamla sikten ersattes av en ny 1952. Mjölblandare från 1994 där allt mjöl från en malning blandas. Gammal stenkvarn för djurfoder. Ingång till mjölnarens kammare (här är det eluppvärmt).
- 3:e plan: Lagringsutrymme för vete och råg.
-Vidbyggd anläggning för utsäde med lagringsfickor och tippgrop för 30 ton spannmål.
Övrigt fastighet
-Stor garagebyggnad belagt med lertegeltak. Öppen del samt carport.
-Hönshus i äldre skick.
-Transformatorhus står ej på tomten.
-Rikligt med hallonbuskar på tomt.
Tuns Elkvarn
Tuns El kvarn är en över 110 år gammal och en av de få bygdekvarnar som fortfarande är i drift. Spannmålen som nuvarande mjölnare använder kommer uteslutande från närområdet. Här produceras till största delen vetemjöl men också rågsikt. Årligen mals 80-100 ton vete och 10 ton råg. Spannmålen köps in från närliggande gårdar och mjölet säljs till butiker i närområdet.
Vete och råg hissas upp för lagring. Arbetet sker fortfarande till stor del manuellt. Valsstol insatt 1929 som används för malning. Säden mals för att därefter transporteras upp till en sikt för att separeras till mjöl och kli. Den gamla sikten ersattes av en ny 1952. Mjölblandare från 1994 där allt mjöl från en malning blandas. Det färdiga mjölet paketeras i påsar, färdigt för leverans.
På våren rensas havre och korn som ska användas till utsäde. På hösten rensas vetet. Tidigare säckhantering har nu ersatts av löshantering med tippkärror och utsädet hämtas i storsäck.
Historia
Tuns El kvarn bygges 1913-14 i samband med att Tunbygden elektrifierades och har nu varit igång i 110 år. Idag är den en av de få landsbygdskvarnar som finns kvar och som ännu är i full drift.
Byggmästare var Gottfrid Ljungberg. Han byggde kvarnen till sonen Oskar. Bygget finansierades av tre delägare; handlaren Karl Gustav Hellqvist, änkefru Hilma Carlsson, båda från Tun, och lantbrukare Nils August Lundgren, Karaby. År 1980 köpte Tommy Johansson kvarnen av Åke Skallström. Tommy är alltså den tredje ägaren under en hundraårsperiod.
Oskar Ljungberg var den förste mjölnaren som drev kvarnen. Han arrenderade den i 10 år för att därefter bli ägare. År 1952 förvärvades kvarnen av Åke Skallström som drev den tillsammans med hustrun Edith fram til 1980.
Tommy Johansson är nuvarande mjölnare i Tun och driver idag Tuns kvarn. Han har gjort 2 st filmer och kvarnen. En med Åke Skallström, den 2:e möjlnaren i kvarnen, och en dokumentärfilm om hur det är att vara i kvarnen.
Byggnadsbeskrivning
INDUSTRIENHET, LIVSMEDELSINDUSTRI (422) (422)
Byggnad, totalt värde: 194 000 kr
Mark, totalt värde: 107 000 kr ().
Summavärde: 301 000 kr
Taxeringsår: 2019
Servitut
Avtalsservitut avloppsledning, Last
16-IM1-73/8873 - 1
Avtalsservitut, Last
1, 1973-12-05
Pantbrev och lagfart
Pantbrev finns uttaget på: 520 000 kr.
För att ta ut fler pantbrev tillkommer en avgift på 2 % av pantbrevsbeloppet. Lagfart betalas av köparen (1,5 % av köpeskillingen för privatpersoner). Administrativa avgifter tillkommer.
Viktigt att tänka på!
Uppgifterna i objektbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.
Vi tillämpar öppen budgivning. Köparen får komplett budgivningslista, med samtliga budgivares namn, telefonnummer samt lagda bud. Säljaren har fri prövningsrätt, vilket innebär att säljaren kan bestämma till vem de säljer till och till vilket pris. Innan köpekontraktet är undertecknat av parterna har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.
Om arean är av väsentlig betydelse uppmanas spekulanten att kontrollmäta denna. Tänk på att driftskostnaden skiljer från olika livsstilar och därmed förbrukning. Se det därför som en ungefärlig siffra och ta med oväntade utgifter i beräkningen. Önskas personlig boendekostnadskalkyl, kontakta ansvarig fastighetsmäklare. Vi påminner även om köparens undersökningsplikt vid köp av bostaden.
Broberg Mäkleri AB behandlar personuppgifter enligt de regler, som följer GDPR, mer info på vår hemsida.
Tun och Tunbygden
Tun tillhörande Lidköpings kommun är beläget cirka tre mil sydväst om Lidköping stad, omringat av odlingslandskap, Vänern samt skog och natur. Genomfart till Skaraborgs flygflottilj (F 7) som ligger i nära anslutning. Här finns skola (F-6), närbutik med paketutlämning, bensinstation, Tuns kyrka, filialbibliotek och lekplats. Rimligt pendlingsavstånd till Lidköping och Trollhättan med rikt restaurang- och affärsutbud. Busskommunikationer mellan Såtenäs och Lidköping finns.
Läs mer om bygden på: https://tun.se/
Fakta
- Ägandeform Kommersiell fastighet - Friköpt
- Typ Övrigt
- Fastighetsbeteckning TUN 7:13
- Land Sverige
- Kommun Lidköping
- Stad Tun
- Område Tun
- Församling Örslösa
- Adress Kvarnvägen 9
- Postnummer 530 30
- Byggnadsår 1913-14
- Byggnadsår kommentar Tillbyggt 1983
- Byggnadstyp Bygdekvarn
- Fasad Kalkstenstegel, eternit och plåt
- Tak Betongpannor
- Stomme Trä
- Bjälklag Trä
- Grundläggning Betongplatta
- Vatten och avlopp Finns ej
- Planbestämmelser byggnadsplan: Tuns kyrkby (1958-10-11)
- Taxeringsvärde totalt 301 000 kr
- Taxeringsvärde fastighet 194 000 kr
- Taxeringsvärde tomt 107 000 kr
- Taxeringsår 2019
- Taxeringskod 422
- Total fastighetsskatt/-avgift 1 505 kr
- Pantbrev, antal 3
- Pantbrev, summa 520 000
- Kommentar Enligt säljarens uppgifter.
- Driftskostnader totalt 4 583 kr/mån
- Driftskostnader totalt 54 996 kr/år
- Tomtarea 1 542 Kvm